Majskycklinggryta

POPULÄRT
Majskycklinggryta
Foto: TV4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Majskycklinggryta

15 ingredienser

30 m

En härlig gryta med majskyckling, vitt vin, salvia, citron och rotfrukter blir en festlig rätt i helgen. Servera med en god gratinerad potatis.

Vintips: Beaujolais-Villages 2021. Nr 2317, 139 kr.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg kycklingklubba (majskyckling)
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 bit rotselleri
  • 1 tomat
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 chilifrukt
  • 1 knippe salvia
  • 1 citron
  • 375 ml vitt vin
  • 4 msk kycklingbuljongtärning
  • olivolja, smör
  • salt
  • vitpeppar
  • maizenaredning

Gör så här

  1. Dela kycklingen.
  2. Skär grönsakerna i bitar stora som sockerbitar.
  3. Dela vitlöken och strimla chilin.
  4. Plocka salviablad och hetta upp olivolja. Lägg i 80 % av bladen och fritera dem sakta. Lägg sedan upp bladen på hushållspapper.
  5. Bryn kycklingen i olivoljan från friteringen av salvian. Låt lyckligen få bra med färg och avsluta med smör, salt och peppar.
  6. Tillsätt rotfrukterna samt vitlöken och bryn. Tillsätt sedan tomaten och resten av salviabladen.
  7. Slå över vin, buljong och ca 2 dl vatten.
  8. Låt småsjuda under lock i ca 15-20 minuter, låt vila så att kycklingköttet släpper från benen.
  9. Smaka av med lite citronsaft och red eventuellt med maizenaredning.

Servering

  1. Finriv citronskal över rätten och toppa med den friterade salvian.