Gratinerad potatis och svamp

Gratinerad potatis och svamp
Foto: TV4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Gratinerad potatis och svamp

19 ingredienser

En gratäng med gratinerad potatis och svamp är både krämigt och gott att njuta av i helgen. Eller varför inte spara det som blir över i matlådor inför veckan?

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 gul lök
  • 1 bit rotselleri
  • 2 dl svamp
  • 8 potatisar
  • mjölk
  • smör
  • riven muskotnöt
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 ägg
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk smör
  • 1 dl parmesanost, riven
  • frissésallad
  • spenat
  • vinäger
  • olivolja
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Grovhacka lök, selleri och svamp.
  2. Skala potatisen och koka den.
  3. Gör en slät potatispuré med mjölk och smör samt smaksätt med salt, vitpeppar och lite muskot. Vänd slutligen ner en äggula.
  4. Smörfräs lök, selleri, vitlök och svamp. Salta samt peppra så att det blir ” torrt” i pannan.
  5. Lägg fräset i botten på en ugnsfast form eller i portionsskålar.
  6. Täck med den ljumna purén och toppa med parmesanost.
  7. Gratinera på 275 grader några minuter så det får färg.
  8. Ringla lite olja på toppen.
  9. Vänd runt frissésallad med spenat, din favoritvinäger, olivolja, salt och lite vitpeppar.
  10. Servera salladen till gratängen.