Pain au levain med rosmarin

Pain au levain med rosmarin
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Pain au levain med rosmarin

6 ingredienser

Levain är det franska ordet för surdeg. Det är helt enkelt ett ljust bröd bakat på surdeg av vete eller råg. Jag tillsätter även färsk jäst i min levain men en liten nypa räcker för att kicka igång jäsningen. /Leila

Levain är trots sin enkla komposition inte alltid enkel att lyckas med, det gäller att få till de stora karakteristiska bubblorna i brödet. Därför ska degen jäsa länge och hanteras mycket varsamt så att inte luften trycks ut.

Här hittar du recept på Davids surdeg, grundrecept. David tipsar om hur du lyckas med surdeg.

Ingredienser

  • 5 g jäst
  • 3,5 dl vatten, ljummet
  • 7 dl vetemjöl special
  • 3 dl vetesurdeg
  • 1 msk salt
  • 4 kvistar rosmarin

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten.
  2. Tillsätt surdegen, allt mjöl och knåda på låg hastighet i maskin i cirka 6 minuter.
  3. Tillsätt salt, färsk rosmarin och arbeta degen i maskin i ytterligare cirka 6 minuter.
  4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i cirka 2 timmar.
  5. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Häll upp degen på en mjölad skärbräda i trä och vik försiktigt ihop den till en limpa.
  7. Undvik att arbeta degen, hantera den varsamt så att inte luftbubblorna trycks ut.
  8. Mjöla brödet och låt det jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 1 ½ timme.
  9. Stjälp upp brödet på en plåt och dela den försiktigt i tre avlånga bröd och flytta isär dem från varandra (men de ska gräddas på samma plåt).
  10. Släng in 1 dl vatten på ugnsbottnen. (Detta gör man för att brödet ska få en fin krackelerad skorpa).
  11. Sänk värmen till 200 grader och grädda i 40–50 minuter.