Davids surdeg, grundrecept

Davids surdeg, grundrecept
Foto: TV4
David Zetterström
David Zetterström

Davids surdeg, grundrecept

Av: David Zetterström

Från: Leila bakar

5 ingredienser

Davids recept på surdeg. Den måste tas väl omhand. Om du vill vila den går det bra att stoppa surdegen i frysen.

Vill du göra en vetesurdeg byter du ut rågmjölet mot vetemjöl. Du kan behöva öka mängden vetemjöl. Det viktiga är att konstistensen blir rätt.

Läs mer om hur du lyckas med surdeg. Här finns receptet på Davids favoritbaguette. Här hittar du grundreceptet på Pizzadeg med surdeg, grundrecept.

Ingredienser

Steg 1

  • 1 äpple
  • 200 g vatten, 35 gradigt
  • 100 g rågmjöl

Steg 2

  • 200 g vatten
  • 200 g rågmjöl

Gör så här

Dag 1-3, steg 1

  1. Råriv ett äpple och blanda det med 200 gram 35 gradigt vatten och 100 gram rågmjöl.
  2. Häll blandningen i en glasburk med lock.
  3. Ställ burken med locket lite på glänt vid en varm plats till exempel ovanför kylen.
  4. Låt burken stå i 3 dagar. Skaka den morgon och kväll.

Dag 4, steg 2

  1. Friska degen genom att fylla på med lika delar vatten och mjöl.
  2. Rör om och låt stå ytterligare en eller några dagar.

Dag 5 eller senare

  1. Nu har du en färdig surdeg som ska förvaras i kylskåp tills det är dags att baka med den.
  2. Dagen innan baket ska degen friskas genom att tillsätta lika delar vatten och mjöl.