Davids kanelbullar med surdeg

Davids kanelbullar med surdeg
Foto: TV4
David Zetterström
David Zetterström

Davids kanelbullar med surdeg

Av: David Zetterström

Från: Leila bakar

13 ingredienser

Härliga kanelbullar bakade på surdeg. Att baka bullar med surdeg gör dem extra hållbara (och goda, förstås!)

Här hittar du Davids surdeg. Läs mer om hur du lyckas med surdeg.

Ingredienser

portioner25 - 30 stycken

Deg

  • 500 g mjölk
  • 1100 g vetemjöl special
  • 200 g strösocker
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 30 g jäst
  • 20 g malen kardemumma
  • 10 g salt
  • 50 g surdeg (ljus)

Fyllning

  • 250 g smör
  • 250 g strösocker
  • malen kanel

Garnering

  • 1 ägg, uppvispat
  • pärlsocker

Gör så här

Deg

  1. Häll alla ingredienser i degblandaren.
  2. Kör först degen i 3 minuter på långsam hastighet.
  3. Öka sedan hastigheten och kör i 7 minuter till.
  4. Gör ett glutenprov för att se om degen är klar. Ta en degbit, rulla till en boll och se om du kan dra ut en tunn hinna mellan fingrarna utan att den spricker. Om hinnan spricker, kör degen några minuter till.
  5. Kavla ut degen till en rektangel ca 60 x 40 centimeter.

Fylling

  1. Blanda smöret och sockret till fyllningen och bred på det. Se till att hela degen blir täckt. Vill man kan man ha mer fyllning. Det är en smaksak.
  2. Strö över kanel.
  3. Vik långsidorna på degen ”på tre” in mot mitten.
  4. Skär remsor som är ca 30 centimeter långa och 1-1,5 centimeter breda. Antingen använder du linjal och kniv eller ett järnrör och en sporre.
  5. Snurra ihop remsan till en knut. Vira remsan två varv runt pekfingret och långfingret och sedan in mot mitten. Varje bulle ska väga ca 80-100 gram.
  6. Låt bullarna jäsa på en plåt under bakduk i ca 2 timmar.
  7. Sätt ugnen på 220 grader.

Garnering

  1. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  2. Sänk ugnen till 200 grader och grädda bullarna i ca 15 minuter tills de är gyllenbruna.