Sparrispaj med parmesan och parmaskinka

koket.se
Sparrispaj med parmesan och parmaskinka
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Sparrispaj med parmesan och parmaskinka

16 ingredienser

1 h

Vårens godaste paj fylld med grön sparris och parmesanost. Pajskalet görs med brynt smör för extra god smak och efter gräddningen toppas pajen med lufttorkad skinka, dressade körsbärstomater, rucola och rostade pinjenötter.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 250 g grön sparris, i munsstora bitar
  • 4 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 200 g parmesanost, finriven

Topping

  • 1 msk pinjenötter
  • 200 g körsbärstomater
  • 65 g rucolasallad
  • 80 g parmaskinka
  • balsamvinäger
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Bryn smöret och dra av från spisen. Tillsätt mjöl och salt. Tryck ut degen i en pajform så högt upp på kanterna som det går. Nagga med en gaffel och förgrädda pajskalet ca 10 minuter.
  2. Stek sparris i lite olivolja och lägg upp på ett fat att svalna.
  3. Blanda ägg med mjölk och grädde. Smaka av med salt och peppar.
  4. Ta ut det förgräddade pajskalet och lägg i sparris och parmesan. Häll på äggstanningen och ställ tillbaka i ugnen och grädda i ca 30 minuter tills äggstanningen har stelnat.
  5. Rosta pinjenötterna i en stekpanna tills de fått lite färg, passa noga då de lätt bränns.
  6. Halvera tomaterna. Ringla på lite balsamvinäger och olivolja. Salta och peppra och vänd runt.
  7. Toppa pajen med de dressade tomaterna, rucola och parmaskinka samt pinjenötter. Servera!