Baby back ribs och beer can chicken

Baby back ribs och beer can chicken
Foto: TV4

Baby back ribs och beer can chicken

Av: Rikard - Luleå

Från: Halv åtta hos mig

41 ingredienser

Hickoryrökta 'baby back ribs' och 'beer can chicken', serveras med majs.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Saltlake till kycklingen

  • 1,5 l vatten
  • 1,5 dl rörsocker
  • 5 msk vitvinsvinäger (eller äppelcidervinäger)
  • En nypa kryddpeppar
  • 3 krm svartpeppar, nymald
  • 3 krm vitlökspulver/vitlökssalt
  • 1,5 tsk liquid smoke
  • En hel färsk kyckling
  • 33 cl burköl
  • kamben (med ca 15 korta ben per person)

Rub

  • 1,5 msk gula senapsfrön, stötta
  • 1 msk mald chilipulver, gärna av chipotletyp
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk rörsocker
  • 2 krm ingefära, mald

Mop sauce till pensling

  • 1,25 dl äppelcidervinäger
  • 10 g smör
  • 1 msk mörk sirap
  • 1 msk senap
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 krm tabasco eller liknande

barbequesås

  • 2 dl ketchup
  • 2 msk senap
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 dl farinsocker (eller rårörsocker)
  • 0,5 tsk malen svartpeppar
  • 0,5 tsk vitlökssalt
  • 1 msk worcestersås
  • 0,5 tsk tabasco
  • 0,5 tsk liquid smoke, i den avsvalnade såsen

Ugnspotatis

  • 2 bakpotatisar
  • 1 sötpotatis
  • salt
  • peppar
  • 1 röda spetspaprikor
  • 3 msk olivolja

Vitlökssmör

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 tsk torkad dragon

Till serveringen

  • Kokta majskolvar med vitlökssmör

Gör så här

Blanda alla ingredienser till saltlaken utom liquid smoke.

  1. Koka upp och sjud ett par minuter. Rör om, låt kallna och tillsätt liquid smoke.
  2. Häll den kalla laken över kycklingen och låt den stå i kylen över natten.
  3. Värm upp smokern till 100–125 grader. Blanda alla ingredienser till kryddruben och gnid in kambenen med den.
  4. Ta upp kycklingen ur saltlaken och torka av/ur den.
  5. Öppna ölburken och häll av ungefär en tredjedel.
  6. Placera kycklingen över den öppnade ölburken och sätt in den samt kambenen (köttsidan upp den första
  7. timmen) i smokern.
  8. Låt stå i 3 ½–4 timmar, eller tills köttet lätt släpper från benen. Fyll på med glödande kol ungefär två gånger i timmen. Komplettera med lite rökved, hickory.
  9. Koka under tiden också upp ingredienserna till penslingssåsen. Sänk värmen och låt såsen sjuda i 5 minuter till en tjock sås.
  10. Vänd och pensla kambenen med penslingssåsen ungefär två gånger i timmen. Kycklingen kan få en
  11. pensling emellanåt också.
  12. Koka under tiden upp ingredienserna till barbequesåsen. Sänk värmen och låt småputtra i ca 5 minuter till en tjock sås.
  13. Låt svalna och förvara i kylen.
  14. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg klyftor av bak- och sötpotatis i en långpanna, ringla över olja, salta och
  15. peppra.
  16. Rosta i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Ta ut och fördela paprikan jämnt över plåten och låt stå i
  17. ytterligare 20 minuter. Rör om några gånger under tiden.
  18. Rör ihop ingredienserna till vitlökssmöret.
  19. Servera köttet tillsammans med barbequesåsen, ugnsbakad potatis och paprika samt nykokta
  20. majskolvar med vitlökssmör.

Vintips från Rikard
Tokolosh Merlot art nr 2057, 74 kr ifrån Sydafrika