Rostat bovete med ras el hanout

Rostat bovete med ras el hanout

Rostat bovete med ras el hanout

Av: Anna Axelsson, Rasmus Axelsson

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

40 m

"Ras el hanout är en kryddblandning från Marocko och används mycket i det nordafrikanska köket. Namnet betyder ungefär "det bästa i butiken" på arabiska, och ingredienserna i ras el hanout kan variera. Korianderfrön, kummin, ingefära, muskotnöt och svartpeppar är några av kryddorna som används. Här kommer vår tolkning.
Ras el hanout-kryddblandning finns i välsorterade mataffärer.
Strössla bovetet på sallader, äggröror och på yoghurtdressingar." /Rasmus Axelsson och Anna Axelsson

Ingredienser

portioner dl
  • 5 dl bovete
  • 0,5 dl vita sesamfrön
  • 1 sats ras el hanout (se nedan)
  • 1 citron, finrivet skal och pressad saft
  • 2 krm salt
  • 4 msk olivolja

Ras el hanout (ca 0,66 dl)

  • 4 tsk korianderfrö
  • 1 msk hel kummin
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 1 tsk kryddpepparkorn
  • 2 tsk malen gurkmeja
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk paprikapulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
  2. Blanda bovete, sesamfrön, ras el hanout, citronskal, citronsaft, salt och olivolja i en bunke.
  3. Bre ut massan på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen i ca 30 minuter, rör om efter halva tiden. Låt sedan svalna på plåten.
  4. Förvara i burk med tättslutande lock. Håller ca 6 månader.

Ras el hanout

  1. Rosta frön och pepparkorn i en tjockbottnad stekpanna i ca 2 minuter under omrörning.
  2. Mal de varma fröna och kornen i en mortel.
  3. Tillsätt de redan malda kryddorna och blanda. Låt svalna.
  4. Förvara i burk med tättslutande lock. Håller ca 6 månader.