Provencalsk kycklinggryta

POPULÄRT
provencalsk kycklinggryta
Foto: Catarina König
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Provencalsk kycklinggryta

16 ingredienser

40 min

En riktigt krämig och god kycklinggryta med lite hetta. Så magiskt gott och perfekt att servera till både vardag och helg.

Ingredienser

portioner
  • 800 g kycklinglårfilé
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 klyfta vitlök
  • smör (att steka i)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1-1,5 msk koncentrerad kycklingfond
  • 0,5 dl sweet chilisås
  • 1 msk torkad oregano
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 0,25 krm chiliflakes (frivilligt)
  • 0,5 dl vatten
  • 200 g körsbärstomater (i olika färger)
  • 0,5 citron (saften)

Garnering

  • mâchesallad

Tillbehör

  • potatis, pressad (eller ris)

Gör så här

  1. Putsa kycklingen, salta och peppra på båda sidor. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kycklingen på båda sidor så att de får fin färg.
  3. Lägg över kycklingen i en gryta med lock.
  4. Tillsätt vitlök, vispgrädde, fond, sweet chilisås, oregano, timjan, (chiliflakes) och vatten i stekpannan för att ta tillvara på smaken. Vispa runt med handvisp och låt koka upp.
  5. Häll såsen över kycklingen och låt koka upp.
  6. Sänk värmen och låt kycklingen puttra i såsen med locket på i 30–35 minuter. Smaka av då och då. Salta mer om det behövs.
  7. Halvera tomaterna. Blanda ner dem i grytan när kyck­lingen är klar och lätt går isär när man separerar den. Låt tomaterna småbubbla med i grytan i ett par minuter före servering.
  8. Precis före servering tillsätts pressad citron för att höja syran något i denna gräddigt krämiga gryta.

Servering

  1. Garnera med mâchesalladsblad. Servera kycklinggrytan med pressad potatis eller ris och en god sallad.