Portabelloburgare med karamelliserad lök, tryffelkräm och grönkål

koket.se
Portabelloburgare med karamelliserad lök, tryffelkräm och grönkål
Foto: Siri Barje
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Portabelloburgare med karamelliserad lök, tryffelkräm och grönkål

16 ingredienser

30 m

Enkel och god vegetarisk burgare som görs med portabellosvamp, lyxig tryffelkräm, ölstekt lök och grönkål. 

Tips! Tryffelolja finns att köpa i de flesta butiker och brukar hittas vid övriga oljor i sortimentet. Den kan även användas för att höja smaken på pastor, soppor och såser.

Alternativ: Byt ut portabellosvampen mot stora champinjoner eller vegetarisk burgare och grönkålen mot vitkål.

Se Siri Barje laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 portabellosvampar
  • 2 msk smör (eller mjölkfritt margarin)
  • 0,5 kruka gräslök
  • 4 hamburgerbröd
  • 2 gula lökar (stora)
  • 3 msk rapsolja
  • 1 dl öl
  • 4 skivor ost (t ex präst eller vegansk)
  • 3 stjälkar grönkål
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 citron
  • 2 dl havrefraiche (eller crème fraiche)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk tryffelolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Ta bort foten på portabellosvampen. Hacka gräslöken och rör ihop den med smöret, salt och peppar. Ställ åt sidan.
  2. Dela löken och skala den. Skiva den sedan i 0,5 cm tjocka skivor. Sätt en stor stekpanna på högsta värme. Tillsätt rapsolja samt löken. Stek i 2 minuter på hög värme, häll sedan på ölen. Salta och peppra. Stek den i ca 10 minuter tills löken är genomkokt och glansig.
  3. Blanda havre fraiche med pressad vitlök, tryffelolja, salt, peppar och 2 tsk citronsaft. Ställ kallt.
  4. Bryt grönkålen i mindre bitar och lägg i en bunke. Häll på 1 msk olivolja samt 1 msk citronsaft. Salta. Krama kålen tills den är mjuk och har fått en grönare färg.
  5. Stek eller grilla portabellosvampen med toppen uppåt i ca 4 minuter. Vänd sedan på dem och klicka ut 0,5 msk gräslökssmör på varje svamp, grilla 2 minuter till. Lägg sedan på en skiva ost. Grilla tills osten har smält.
  6. Värm bröden.
  7. Lägg 1 msk tryffelkräm i botten på brödet, toppa med grönkål, portabellosvampen, löken, en till klick tryffelkräm och avsluta med brödet. Klart!