Oxfilé med rödvinssky

Oxfilé med rödvinssky
Foto: Ulrika Pousette
Pernilla Wahlgren
Pernilla Wahlgren

Oxfilé med rödvinssky

11 ingredienser

Oxfilé med rosmarin- och rödvinssky (rödvinssås). Gör gärna en god risotto att servera till oxfilén. Recept ur kokboken Pernillas jul.

Ingredienser

Oxfilé

  • 4 bitar oxfilé [à ca 140 g]
  • salt
  • svartpeppar
  • smör, till stekning

Rödvins- och rosmarinsky

  • 2 dl vatten, hett
  • oxbuljongtärning
  • 2 dl rött vin
  • 0,5 dl portvin
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Oxfilé

  1. Ta ut köttet ur kylskåpet någon timme innan stekning så att det blir rumstempererat.
  2. Salta och peppra oxfilén runtom.
  3. Hetta upp en stekpanna, lägg i en klick smör och stek köttet några minuter på varje sida tills det får en fin färg.
  4. Innertemperaturen bör vara 50-55 grader för blodig, cirka 60 grader för medium.
  5. Ta köttet ur pannan och varmhåll det medan du gör rödvinssky.

Rödvinssky

  1. Häll det heta vattnet i pannan vispa ner buljongtärningen och tillsätt rödvin, portvin, och rosmarinkvisten.
  2. Koka ner tills cirka 2/3 återstår och rödvinssåsen tjocknat något.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Lägg upp stekt oxfilé, gärna på varma tallrikar, servera med rödvinsskyn, tomater och valfritt tillbehör.