Maarota

Maarota
Foto: TV4
Gunilla von Platen & Bathina Philipson
Gunilla von Platen & Bathina Philipson

Maarota

Av: Gunilla von Platen & Bathina Philipson

12 ingredienser

En småkaka fylld med dadelmassa och pistagenötter.

Ingredienser

  • 250 g vetemjöl
  • 1 msk anis
  • 1 msk fänkål
  • 1 krm bikarbonat
  • 0,5 tsk bakpulver
  • salt, en nypa
  • 80 g smör
  • 50 g rapsolja
  • 1,25 dl vatten

Fyllning

  • 300 g dadelmassa
  • 200 g pistagenötter, hacakde

Topping

  • 1 dl sesamfrön

Gör så här

  1. Bryt dadelpastan i bitar. Lägg i en kastrull och värm långsamt upp på låg värme. Tillsätt några droppar olja för att göra den mer bredbar, passa noga så att massan inte bränns. Ta från värmen och låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop alla torra ingredienser. Tillsätt smör och rapsolja och rör ihop med händerna. Kavla ut och ??????
  3. Dela degen i 2 delar. Ta en del och kavla ut till en rektangulär platta. Precis på samma sätt som om du skulle göra kanelbullar. Bred generöst med dadelpasta på degen. Strö över pistagenötter. Vik degen från långsidan 3 ggr. Skär bort deg som blev över. Vik den ena deghalvan. Fukta degen lite lätt med vatten och strö sedan sesamfrön över. Platta försiktigt degen och tryck in sesamfröna på ovansidan. Skär sedan sneda skivor.
  4. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten i ca 14 minuter.