Lökbräserad högrev

koket.se
Lökbräserad högrev
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Lökbräserad högrev

23 ingredienser

2 h

Lökbräserad högrev med svamp, inkokta morötter, mandelpotatis och rökt sidfläsk är en härlig rätt att förgylla helgen med. Köttet tar någon timme på spisen, men rätten är värd all väntan och andas riktig familjemiddag!

Se Fredrik Eriksson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 8

Högrev

  • 1,2 kg högrev
  • 2 msk smör
  • blandade örter (salvia, rosmarin, lagerblad)
  • 2 gula lökar, skivad
  • 4 klyftor vitlök, skivad
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 37,5 cl torrt vitt vin
  • 1 dl torkad svamp
  • 2 dl grädde
  • salt
  • vitpeppar
  • ev 100 g svamp (fryst eller fint skivade champinjoner)

Inkokta morötter

  • 1 förp morot
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • 0,5 chilifrukt, strimlad
  • 0,25 purjolök, finstrimlad
  • salt

Mandelpotatis, bacon och råhyvlat äpple

  • 800 g mandelpotatis
  • 100 rökt sidfläsk
  • 1 rödlök, grovt hackad
  • 1 kruka persilja, grovhackad
  • 1 äpple, råhyvlat (santana)

Gör så här

Högrev

  1. Dela köttet som 4-6 stycken små stekar.
  2. Bryn köttet i smöret.
  3. Tillsätt kryddor, gul lök samt vitlök och låt det få lite färg.
  4. Tillsätt sedan buljong, vitt vin samt torkad svamp och låt det koka under lock i ca 2 timmar. Köttet ska bli riktigt mört och grönsakerna ska reda skyn.
  5. Ta upp köttet och håll det varmt.
  6. Skär sedan upp köttet och sila såsen.
  7. Koka ner såsen något, tillsätt grädden och koka ihop. Smaksätt med salt, vitpeppar och eventuellt lite smörstekt svamp (om det finns i frysen).

Inkokta morötter

  1. Skär morötterna grovt.
  2. Fräs morötterna i olivolja.
  3. Tillsätt sedan vitlök och chili. Salta och låt koka med lite vatten under lock.
  4. Koka ca 10 minuter så att morötterna är riktigt mjuka.
  5. Vänd sedan i den finstrimlade purjolöken.
  6. Håll varmt under lock.

Mandelpotatis, bacon och råhyvlat äpple

  1. Skala potatisen och koka den på klassiskt vis.
  2. Fintärna fläsksidan och stek den knaprig. Tillsätt rödlöken mot slutet.
  3. Krossa potatisen grovt och toppa med fläsk, rödlök och persilja.
  4. Råhyvla äpplet ovanpå och ringla lite olivolja över.

Servering

  1. Skär upp köttet och häll såsen över.
  2. Servera morötter och potatis vid sidan om.