Smörstekt torskrygg med stuvad potatis

koket.se
Smörstekt torskrygg med stuvad potatis
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Smörstekt torskrygg med stuvad potatis

14 ingredienser

30 min

Leila Lindholm lagar en superenkel men god husmansklassiker hemma hos Arne Weise. Torskryggen steks i smör och serveras med dillstuvad potatis.

Leilas tips!
Man kan även göra dillstuvad potatis utan mjöl. Då kokar man helt enkelt ner grädde tills den tjocknat och vänder ner skivad kokt potatis och dill.

Se Leila Lindholm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Torsk

  • 500 g torskrygg (färsk i bit)
  • flingsalt
  • smör
  • svartpeppar, från kvarn
  • 1 bit färsk pepparrot
  • 1 citron

Dillstuvad potatis

  • 500 g fast potatis
  • 25 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2,5 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • flingsalt
  • 0,25 citron, rivet skal
  • 0,25 kruka färsk dill

Gör så här

Torsk

  1. Krydda torsken med flingsalt och svartpeppar.
  2. Bryn smöret i en het stekpanna.
  3. Stek torskryggen gyllene på båda sidorna. Leila börjar med den skinnfria sidan.
  4. Dra sedan bort pannan från plattan och låt fisken vila in i rätt temperatur så får du en saftig fisk. Rätt temperatur beror på hur du vill ha din fisk. Använder du termometer så sikta på 50-52 grader.
  5. Servera fisken med brynt smör, färsk riven pepparrot och en citronhalva.

Dillstuvad potatis

  1. Tvätta potatisen och koka den mjuk i saltat vatten.
  2. Låt den svalna och skär/dela den sedan skivor.
  3. Smält smöret i botten av en tjockbottnad kastrull och strö i vetemjöl och vispa samman med smöret.
  4. Tillsätt direkt mjölken, 1 dl i taget, vispa hela tiden så att det inte bränns vid i botten av kastrullen.
  5. När detta är slätt så tillsätts grädden, fortsätt att vispa.
  6. Smaksätt med salt, vitpeppar och färskt rivet citronskal.
  7. Vänd ner den kokta potatisen och smaksätt med finhackad dill.