Smörkola, världens godaste

Smörkola, världens godaste
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Smörkola, världens godaste

13 ingredienser

1h

Leilas recept på smörkola, en kola som går att smaksätta på massor av olika sätt. Tillsätt bara kryddorna till kola smeten motslutet av koktiden.

Leilas rocky road
Brända mandlar

Ingredienser

portioner stycken

Smörkola, grundrecept

  • 100 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker

Apelsinkola

  • 2 apelsiner, rivet skal
  • 1 citron, rivet skal

Pistagekola

  • 1 dl pistagenötter, rostade och hackade

Pepparkakskola

  • 2 tsk pepparkakskrydda

Chokladkola

  • 2 msk kakao

Limekola:

  • 2 limefrukter, rivet skal

Kardemummakola

  • 2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel

Ingefärskola

  • 1 tsk malen ingefära

Gör så här

Smörkola

  1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
  2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt kolan koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
  3. Gör ett kulprov för att veta när kolan är färdig. Rör ned valfri smaksättning eller behåll smörkolan naturell.
  4. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
  5. Klipp i bitar och slå in kola i smörpapper, förvara kallt.