Getostpaj med aprikoser, fikon och lufttorkad skinka

Baka en paj från Le Parfait
Foto: Ulrika Ekblom
Liselotte Forslin
Liselotte Forslin

Getostpaj med aprikoser, fikon och lufttorkad skinka

14 ingredienser

Den här goda getostpajen passar bra på en buffé eller som lättare kvällsrätt med sallad till. Receptet kommer från Le Parfait.

Receptet ger 8-10 bitar

Vill du göra ett fint bladarrangemang av degen kan du göra lite extra deg och skära ut små blad och lägga runt formens kant.

Ingredienser

portioner8 - 10 bitar

pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1-2 msk vatten
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 200 g chèvreost, grovriven
  • 3 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 5 torkade aprikoser, strimlade
  • 100 g serranoskinka, tunna skivor
  • 2 färska fikon
  • rucolasallad
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Kör mjöl och smör i matberedare till en grynig deg eller nyp ihop det förhand. Tillsätt vatten och salt och kör till en smidig deg.

 Tryck ut den i en pajform och förgrädda pajskalet ca 10–12 minuter tills det fått vacker färg.
  3. Sänk värmen till 200 grader.

 Lägg den rivna chèvreosten i pajskalet. Vispa ihop ägg och mjölk med lite salt och peppar och blanda i aprikosstrimlorna. Häll blandningen över osten.
  4. Grädda pajen ca 25 minuter tills fyllningen stannat. Låt pajen svalna lite.

 Skär fikonen i klyftor. Arrangera skinka och fikon på pajen och garnera med lite rucola. Droppa över lite olivolja och smula på lite flingsalt och nymald peppar.