Lasagne med salsiccia

NYHET
koket.se
Lasagne med salsicciafärs
Foto: TV4
Tess Medina
Tess Medina

Lasagne med salsiccia

23 ingredienser

1 h 10 min

Lyxig lasagne med köttfärssås som får extra mycket smak och karaktär av salsicciafärs. Lasagnen går bra att göra i god tid, bara värm på precis före servering. Bjud den gärna med en grönsallad dressad i vinägrett, en bit baguette och någon god ost.

Se Tess Medina laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Köttfärssås

  • 0,5 dl olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 stjälk stjälkselleri
  • 1 morot
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1 tsk strösocker (eller honung)
  • 4 msk tomatpuré
  • 0,25 förp sardellkräm
  • 500 g nötfärs
  • 400 g salsicciafärs
  • 2 dl rött vin
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 12 lasagneplattor
  • 250 g mozzarellaost

Ostsås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 100 g lagrad ost, riven

Tillbehör

  • grönsallad

Gör så här

  1. Värm olivoljan på medelhög värme i en gryta.
  2. Hacka löken, sellerin och moroten väldigt smått. Tips: mandolina - lägg i grytan
  3. När grönsakerna har mjuknat river du ner vitlöken och smular i oregano. Låt steka i någon minut
  4. Häll i sockret eller honungen och låt löken karamelliseras i 2-3 minuter, sänk värmen om det känns som om löken får för mycket färg
  5. Häll i tomatpurén, blanda runt och se till att den steks ordentligt. Ingen gillar rå tomatpuré.
  6. I med sardellkrämen och se till att den smälter
  7. I en stekpanna på sidan av steker du först nötfärsen och sedan salsicciafärsen. Tänk på att steka på hög värme så att färsen får färg. Blanda ner all färs i grytan.
  8. Häll i rött vin och låt det reducera till hälften.
  9. Ner med tomaterna, fonden, vatten och lagerbladen. Låt puttra i minst 30 minuter. Ju längre desto bättre. Tips är att tillaga köttfärssåsen dagen innan så den får sätta sig ordentligt och får alla smaker att kommer fram.

Ostsås

  1. Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Häll i mjölken, lite i taget, under vispning.
  2. Stäng av plattan när det har kokat upp och tjocknat. Vänd ner osten och låt den smälta.
  3. Sätt ugnen på 220 grader.
  4. Börja montera lasagnen i en ugnssäker form. Först lite olivolja, sen i ordningen köttfärs, ostsås och lasagneplattor. Kör på i den ordningen tills det säger stopp. Köttfärs ska vara på toppen och sen ostsås. Toppa med mozzarella och ställ lågt ner i ugnen i ca 30-40 minuter. Lasagneplattorna är klara redan efter 20 minuter, men man vill att allt ska koka ihop ordentligt.

Tips! Får du inte tag i salsicciafärs går det bra att köpa färsk salsicciakorv, snitta dem och gröpa ut färsen.