Kroppkakor med Angostura

Kroppkakor med Angostura
Foto: Kola productions
Ludvig Brydolf
Ludvig Brydolf

Kroppkakor med Angostura

Av: Ludvig Brydolf

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

ca 45 m

Klassiska småländska kroppkakor gjorda på kokt potatis och fyllda med lök, stekfläsk och kryddpeppar. Jag har utvecklat den genom tillsatsen av Angostura bitters, som kompletterar kryddpepparn utmärkt med toner av nejlika, kardemumma och aromatiska rötter.

Maya Samuelssons vintips till kroppkakorna:

Vitt, torrt: Saint-Véran Réserve Joseph Deshaires, 2004, Druva: Chardonnay, nr: 5602, Frankrike.

Rött, torrt: Bourgogne Rouge Benjamin Leroux, 2013, Druva: Pinot Noir, nr: 90628, Frankrike.

Ingredienser

  • 10 mjöliga potatisar, stora
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 krm salt
  • 500 g rimmat fläsk
  • 4 gula lökar, stora
  • 50 g smör
  • 20 kryddpepparkorn
  • 5 svartpepparkorn
  • ca 1,5 tsk angostura bitter

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen med lite salt tills den är genomkokt, pressa därefter ner i en bunke och låta svalna tills man kan ta i den med händerna.
  2. Tillsätt då äggen, saltet och mjölet. Blanda till en deg och tillsätt eventuellt mer vetemjöl tills den släpper från bunken. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda till en slät deg. Den skall vara lättarbetad och inte för hård men samtidigt inte kladda, mjöla händerna och tillsätt mjöl efter behov.
  3. Finhacka lök och fläsk, lägg i kall stekpanna med smör och ställ på medelvarm platta så att fettet från fläsket renderar under uppvärmningen.
  4. Stek tills lök och fläsk blir gyllenbrunt och krydda därefter med nymortlad peppar och angostura bitters. Smaka av och tillsätt eventuellt lite salt, ofta behövs det inte då det rimmade stekfläskets är salt nog.
  5. Låt fyllningen svalna något.
  6. Nyp en handfull av degen och klappa ut mellan mjölade händer till en cirkulär skiva och lägg i kupad hand. Skeda i fyllning, slut handen och pilla ihop skarven så att du får kroppkakor stora som tennisbollar.
  7. Koka i saltat vatten tills de flyter upp till ytan och servera genast med skirat smör och rårörda lingon med gin.