Chokladkräm på sked

Chokladkräm på sked
Foto: Jacob Fridholm
Camilla Läckberg
Christian Hellberg
Camilla Läckberg
Christian Hellberg

Chokladkräm på sked

Av: Camilla Läckberg, Christian Hellberg

Från: Fest, mat och kärlek

7 ingredienser

Små söta och enkla desserter med choklad som man inte kan misslyckas med. Recept från Christian Hellbergs kokbok Fest, mat och kärlek

Receptet är beräknat för 20 minidesserter

På bilden syns även Hallontartletter och Havtornstartletter

Ingredienser

portioner stycken
  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 2 äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 vaniljstång
  • 0,5 dl standardmjölk
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 5 färska jordgubbar

Gör så här

  1. Smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad.
  2. Vispa äggulorna och sockret till en luftig smet – den skall bli vit.
  3. Skrapa fröna ur vaniljstången.
  4. Koka upp mjölken och grädden med vaniljfröna.
  5. Låt svalna något.
  6. Slå gräddmjölken över äggsmeten under omrörning och häll tillbaka alltsammans i kastrullen.
  7. Låt sjuda under vispning tills smetens temperatur är 85 grader.
  8. Slå smeten över chokladen och rör om.
  9. Ställ kallt för att svalna.
  10. Lägg krämen på små smakskedar och toppa med jordgubbsbitar.