Pannacotta med basilika och tomat

Pannacotta med basilika och tomat
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Pannacotta med basilika och tomat

9 ingredienser

3h

Ernsts variant på den italienska klassikern har såklart en liten twist.

Ingredienser

portioner

Pannacotta

  • 50 g strösocker
  • 5 dl grädde
  • 0,5 vaniljstång
  • 2 blad gelatin
  • 1,5 dl färsk basilika

Topping

  • 16 körsbärstomater
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 0,5 tsk apelsin, skalet, rivet

Gör så här

Pannacotta

  1. Lägg gelatinbladen i blöt.
  2. Blanda socker och grädde i en kastrull.
  3. Skär upp vaniljstången och skrapa ur kärnorna som du tillsätter i blandningen tillsammans med vanilj-skalet.
  4. Koka upp under omrörning.
  5. Luft ur vaniljstången ur blandningen.
  6. Krama ur gelatinbladen och tillsätt i blandningen, därefter basilikabladen och mixa alltsammans med en mixerstav.
  7. Häll upp i fina glas och sätt in i kylen för att stelna i ca 2 timmar.

Toppning

  1. Halvera tomaterna och pilla ur kärnhusen om de är för rinniga i konsistensen.
  2. Blanda socker och vatten i en kastrull som du värmer på spisen tills det blivit trögflytande.
  3. Tillsätt tomaterna och koka upp i 4 minuter tills de blivit lätt mosiga.
  4. Riv zesten (yttersta skalet) av en apelsin och tillsätt sist i blandningen.
  5. Häll de karamelliserade tomaterna över basilika-pannacottan och garnera med ett färskt basilikablad på toppen.