Crudo på lax

koket.se
Crudo på lax
Foto: TV4
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Crudo på lax

12 ingredienser

20 m

"Ta hand om t.ex. laxen från julen och gör en crudo. Visserligen används rå lax till crudo, men den gravade funkar fint också. Toppa med laxrom och en dressing med krispig chili (Lao gan ma) och lime. Har du inte lax funkar även pilgrimsmusslor, gös eller hälleflundra." / Louise Johansson

Se Louise Johansson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 0,5 baguette (surdeg)
  • 2 msk olivolja
  • 300 g gravad lax
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 klyfta vitlök

Dressing

  • 2 msk Lao Gan ma
  • 1 limefrukt, rivet skal och pressad saft
  • 1 msk japansk soja
  • 2 msk mirin

Servering

  • 50 g laxrom
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 2 dl crème fraîche

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva brödet och ringa över olivolja. Rosta i ugnen i 10 minuter tills det är krispigt.
  3. Skiva laxen tunt och klipp krassen.
  4. Dela vitlöken och ”raspa” den på det krispiga brödet.

Dressing

  1. Blanda alla ingredienser till en sås.

Servering

  1. Lägg laxen på ett fat och ringla över dressingen.
  2. Toppa med rom, krasse och flingsalt.
  3. Servera vitlöksbröden och crème fraîche till.