Saftig citronkaka med olivolja

koket.se
Saftig citronkaka med olivolja
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Saftig citronkaka med olivolja

14 ingredienser

45 m

En mjuk och riktigt saftig citronkaka med olivolja, grädde och blodapelsin får förgylla helgen!

Se Fredrik Eriksson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 3 ägg
  • 2 dl grädde
  • 3,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 2,25 dl olivolja
  • 1 citron, saften och skalet
  • 1 apelsin, skalet (gärna blodapelsin)
  • olivolja (till formen)
  • ströbröd (till formen)

Servering

  • ev blodapelsin
  • ev 2 dl grädde, vispad

Gör så här

  1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst.
  2. Vänd ner vetemjöl, grädde, salt, bakpulver och olivolja.
  3. Pressa saften från citronen samt riv skalet från både citronen och apelsinen.
  4. Vispa ner citronsaften och citrusskalen i smeten.
  5. Häll upp smeten i en smord och bröad form. (Här har Fredrik använd två mindre sockerkaksformar).
  6. Grädda kakan på 175 grader i ca 25-30 minuter beroende på formens storlek. En större sockerkaksform kräver längre tid i ugnen.

Servering

  1. Servera kakan naturell eller med blodapelsin och lite vispad grädde.