Lucys rabarbermarängkaka

Lucys rabarbermarängkaka
Foto: Helene Toresdotter
Sanna Töringe
Sanna Töringe

Lucys rabarbermarängkaka

Av: Sanna Töringe

Från: Citroner och rosmarin i mitt kök

11 ingredienser

En saftig rabarberkaka som toppas med fluffig maräng. Recept från boken Citroner och rosmarin i mitt kök.

Lucy är en romanfigur i trädgårdsmästare Lena Drameus-Åbergs huvud och bok. Kakan är precis så god som man kan föreställa sig, för Lucy kan det här med att laga mat.

Ingredienser

portioner

Fyllning

  • 300-400 g rabarber [5 dl skuren]
  • 1 dl rörsocker (eller vanligt socker)
  • 1 dl spansk körvel, finhackad (kan uteslutas)

Sockerkaksbotten

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 äggulor
  • 0,5 dl mjölk
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl

maräng

  • 5 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skär rabarbern i små bitar. Blanda med socker och eventuellt körvel. Låt stå så länge.
  3. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggulorna, en i taget, och sedan mjölken.
  4. Blanda bakpulver och mjöl och vänd ner i smeten.
  5. Lägg bakplåtspapper i en form. Den ska helst vara 20 x 35 cm, eller, om den är rund, 28 cm i diameter. Bred ut smeten i formen.
  6. Vispa äggvitorna med sockret, så att det blir en fast marängsmet.
  7. Lägg rabarbern på sockerkakssmeten och bred sist över marängtäcket. Grädda i 150° ugn i 50 minuter. Om man inte har varmluftsugn tar det längre tid. Låt svalna.