Cheesecake på knäckig kokosbotten

koket.se
Cheesecake på knäckig kokosbotten
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Cheesecake på knäckig kokosbotten

12 ingredienser

30 min + 6 h i frysen

Krämig cheesecake med vit choklad och citron på en bakad och knäckig kokosbotten. Perfekt dessert som går fint att förbereda helt. Dessutom är den glutenfri.

Se Camilla Hamid laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Kokosbotten

  • 50 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl farinsocker
  • 5 dl riven kokos [175 g]

Cheesecakemousse med vit choklad

  • 150 g vit bakchoklad
  • 2 dl vispgrädde
  • 600 g färskost
  • 1 dl strösocker
  • 2 citroner, finrivet skal

Dekoration

  • 200 g riven kokos
  • chokladägg (gärna i pastellfärger)

Gör så här

  1. Fodra en springform (diameter 23 cm) med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Vispa ihop ägg, strösocker och farinsocker i en bunke. Tillsätt smält smör och riven kokos till äggvispet. Vänd försiktigt ihop med slickepott till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Under tiden gör du cheesecakefyllningen.
  5. Grovhacka den vita chokladen och lägg i en värmetålig skål. Smält i mikrovågsugn eller över ett vattenbad. Låt svalna.
  6. Ta fram två rena bunkar. I den ena vispar du upp grädden till mjuka toppar och i den andra vispar du ihop färskost och strösocker.
  7. Tillsätt den smälta vita chokladen och citronskalet i bunken med färskost och vispa till en krämig smet med elvisp.
  8. Tillsätt vispgrädden i bunken med färskost och vänd försiktigt ihop till en jämn och fluffig smet med slickepott.
  9. Häll över moussen på kokosbotten och se till att smeten är så tätt packad som möjligt så att du får ett jämnt och fint resultat. Jag brukar dra med en palett försiktigt, fram och tillbaka över moussen för att se till att den tar sig in i alla skrymslen och vrår utan att det blir luftbubblor.
  10. Plasta försiktigt över mousseytan och låt tårtan stå i frysen i minst 6 timmar.
  11. Ta ut den ur springformen och låt den tina på ett serveringsfat i kylen.
  12. Täck hela cheesecakeytan med riven kokos, dekorera med pastelliga chokladägg. Servera direkt eller förvara cheesecaken i kylskåpet.

Glöm inte att matsortera skal ägg och rester från citron för en mer hållbar bakning, och njut av din krämiga cheesecake. /Köket-redaktionen