Oxrullader med potatisgratäng, kantareller och gurksallad

POPULÄRT
koket.se
Oxrullader med potatisgratäng, kantareller och gurksallad
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Oxrullader med potatisgratäng, kantareller och gurksallad

31 ingredienser

1 h 30 m

Gör helgen extra festlig med bräserade oxrullader serverade med krämig potatis, kantareller, persilja och citronmarinerad gurka!

Se Fredrik Eriksson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Oxrullader

  • 1 morot (stor)
  • 1 knippe salladslök
  • 2 saltgurkor (eller inlagd gurka)
  • 600 g nötinnanlår
  • 2 msk dijonsenap
  • salt
  • vitpeppar
  • smör
  • olivolja
  • 2 msk kalvfond
  • 2 dl vitt vin
  • 3-4 dl vatten
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 lagerblad
  • ev cognac

Citronmarinerad gurka

  • 1 gurka (slanggurka)
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • vitpeppar (några varv på kvarnen)
  • 1 citron
  • 2 msk rapsolja

Krämig potatis

  • 10 potatisar
  • 100 g rökt sidfläsk
  • ca 1,5 dl kantareller
  • 4 klyftor vitlök
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 dl grädde
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl parmesanost
  • 1 kruka persilja

Gör så här

Oxullader

  1. Skala och skär moroten och salladslöken i stavar som är ca 3-4 cm.
  2. Skär även gurkan i stavar.
  3. Bred ut senapen på köttet, lägg på grönsakerna samt salta och peppra.
  4. Rulla ihop köttet till fina rullader som du fäster ihop med tandpetare.
  5. Bryn rulladerna gyllenbruna i smör och olivolja.
  6. Slå på fond, vin och vatten.
  7. Tillsätt vitlök samt lagerblad och bräsera under lock i ca 1 timme.
  8. Känn så att köttet är mört. Ta sedan upp rulladerna, dra bort tandpetarna och koka ihop såsen.
  9. Smaksätt med salt, vitpeppar och eventuellt lite cognac. Sila såsen och red den efter tycke och smak.
  10. Lägg sedan tillbaka rulladerna i såsen så de håller sig varma.

Citronmarinerad gurka

  1. Skiva gurkan tunt och lägg ut skivorna vackert på ett fat.
  2. Grava gurkan med salt, socker och vitpeppar.
  3. Finriv citronskalet och sprid ut det över gurkan tillsammans med rapsoljan.
  4. Låt dra under tiden du gör rulladerna.

Krämig potatis

  1. Dela potatisen och skär fläsket i tärningar.
  2. Putsa och skär ner kantarellerna i en ugnssäker form.
  3. Blanda alltsammans med grovt skuren vitlök, salt och vitpeppar.
  4. Rosta i ugnen på 175 grdaer i ca 30 minuter.
  5. Rör runt och slå bort eventuellt överflödigt fett.
  6. Tillsätt grädde, vin och parmesanost.
  7. Griljera i 5-8 minuter på hög övervärme så att potatisen får lite yta.
  8. Avsluta med persilja på toppen.