Johan Sörbergs lussebullar

Johan Sörberg

Johan Sörbergs lussebullar

16 ingredienser

2h 25 min

Ett måste till lucia! Välj själv om du vill göra klassiska kattor, sockerbullar eller krans.

Ingredienser

Saffransblandning:

  • sprit
  • 20 g strösocker

Deg:

  • 500 g mjölk
  • 100 g jäst
  • 1 ägg
  • 250 g smör
  • 250 g strösocker
  • 1200 g vetemjöl
  • 10 g salt
  • saffransblandning
  • 200 g russin

Sockerbullar:

  • smör, till pensling
  • strösocker, att strö över

Längd/krans:

  • 200 g mandelmassa
  • 200 g smör
  • ägg, till pensling
  • mandelspån
  • pärlsocker

Gör så här

  1. Saffransblandning: Lägg saffran (så långa strån som möjligt) i sprit. Låt ligga med plast ovanpå i 2-6 dagar. Rör ner sockret.
  2. Deg: Värm mjölk och smör till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke och häll över blandningen. Rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt ägg och sedan vetemjöl blandat med salt. Blanda i matberedare 6 minuter på mellanväxel.
  4. Tillsätt saffransblandningen och blanda ytterligare 6 minuter på mellanväxel. Blanda i russinen och låt degen jäsa under duk i 30 minuter.
  5. Lussekattor: Rulla ut 40 grams bitar till kattor. Låt jäsa i cirka 60-90 minuter. Sätt ugnen på 230 grader.
  6. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter tills de blir ljust gyllenbruna. Pensla med äggstrykning direkt efter.
  7. Sockerbullar: Rundriv 40 grams bitar och sätt på en plåt med cirka 2-3 centimeters mellanrum. (Bitarna ska jäsa ihop). Låt jäsa i cirka 60-90 minuter. Sätt ugnen på 210 grader.
  8. Grädda bullarna i den nedre delen av ugnen cirka 15-20 minuter. Smält under tiden smöret. Ta ut bullarna när de är gyllenbruna och pensla dem rikligt med smält smör. Strö över socker.
  9. Längd/krans: 400 grams bitar plattas och kavlas ut cirka 3 millimeter tjocka.
  10. Blanda mandelmassa och smör klumpfritt. Stryk ut massan på de utkavlade bitarna. Rulla ihop och lägg dem på en plåt.
  11. Klipp sneda, ganska djupa flikar. Vik dem sedan bakåt, varannan åt höger och varannan åt vänster. Låt jäsa i cirka 60-90 minuter. Sätt ugnen på 220 grader.
  12. Pensla med äggstrykning och lägg flagad mandel och pärlsocker ovanpå. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk till 190 grader. Grädda i cirka 20-30 minuter.