Hjortronsufflé

Hjortronsufflé
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
jan boris-moller
jan boris-moller

Hjortronsufflé

Av: Jan Boris-Möller

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

35 min

Fluffig dessert med smak av den norrländska skogens guld!

Om man vispar äggvitan för hårt, resen inte sufflén på sig som den ska.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 äggula
  • 4 äggvitor
  • 2 msk smör
  • 1 msk smör, till att smöra formarna med
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 4 msk hjortronsylt
  • 0,5 msk citron, saft
  • strösocker, till att strö formarna med
  • 2 suffléformar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Smöra och sockra suffléformarna.
  2. Smält smöret och ta bort kastrullen från värmen.
  3. Tillsätt mjölet och vispa ihop. Tillsätt sedan mjölken. Vispa över värme tills du får en slät gröt.
  4. Rör ner hjortronen och äggulorna.
  5. Vispa äggvitorna med citronsaften vitt och pösigt. Den ska vara lätt och smidig i konsistensen och inte bli så hård att den flockar sig.
  6. Blanda samman med hjortroncrèmen.
  7. Fyll formarna och sätt in i ugnen i cirka 15-25 minuter beroende på storlek och tjocklek. Den är färdig när den har en temperatur på 86-90 grader. Kontrollera med hjälp av en grilltermometer.
  8. När sufflén är färdig ska konsistensen vara krämig och ytan lite lätt knaprig.