Grundrecept på surdeg

Heléne Johansson

Grundrecept på surdeg

6 ingredienser

Grundreceptet behöver du alltid när du ska baka surdegsbröd. Spara detta recept och använd som grund. Här får du tre sorters grundrecept - vetesurdeg, rågsurdeg och grahamssurdeg.

OBS! Du kan öka eller minska mängden mjöl så att surdegen får rätt konsistens. Mjöl kan ha olika förmåga att suga upp vatten. Det viktiga är att konstistensen är rätt, inte att mängden mjöl är rätt.

Ingredienser

Vetesurdeg

  • 120 g vetemjöl
  • 120 g vatten

Rågsurdeg

  • 60 g finmalt rågmjöl
  • 120 g vatten

Grahamssurdeg

  • 60 g grahamsmjöl
  • 120 g vatten

Gör så här

  1. Dag 1, morgon: Blanda mjölet och vattnet i en bunke. Täck med platsfolie eller sätt på lock. Låt stå i rumstemperatur.
  2. Dag 1, kväll: Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. Täck med platsfolie eller sätt på lock. Låt stå i rumstemperatur.
  3. Dag 2, morgon: Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. äck med platsfolie eller sätt på lock. Nu har din surdeg förhoppningsvis kommit igång lite, så nu går det att flytta den till kylen. Om den inte har kommit igång går det bra att tillsätta rårivet äpple, 1 tsk honung eller 1 tsk naturell yoghurt och låta den stå i rumstemperatur till dag 3.
  4. Dag 3, morgon: Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. Täck med platsfolie eller sätt på lock och ställ in i kylen.
  5. Dag 4: Nu ska surdegen vara redo att användas. Om du vill spara den, men då msåte den matas några gånger i veckan.