Kall basilikasoppa med örtolja, räk- och tomatsalsa, parmesanchips

Kall basilikasoppa med örtolja, räk- och tomatsalsa, parmesanchips
Foto: TV4

Kall basilikasoppa med örtolja, räk- och tomatsalsa, parmesanchips

Av: Karin Lennmor

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

Svalt, gott och en underbar smakkombination. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Vinförslag:
Förrätt: Lighthouse 2007, USA

Ingredienser

portioner
  • 2 schalottenlökar
  • 1 knippe basilikastjälkar
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 dl vatten + 2 msk grönsaksfond
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 2,5 dl yoghurt
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl färska basilikablad
  • flingsalt, svartpeppar
  • 0,5 krm strösocker
  • grön tabasco

Örtolja

  • 1 dl olivolja
  • färska örter (basilika, persilja, timjan, dill)

Tomat-räksalsa

  • 2 dl färska räkor, rensade
  • 2 tomater
  • färsk basilika
  • svartpeppar
  • 4 dl parmesanost, riven

Gör så här

  1. Skala och grovhacka schalottenlöken. Fräs den glansig med de hackade basilikastjälkarna i lite olja i en kastrull. Tillsätt vin, vinäger och låt sjuda in i löken.
  2. Blanda i vatten, fond och grädde. Rör ut mjölet i 1 dl av yougurten och vispa ner i soppan. Sjud några minuter så att soppan reder sig. Låt soppan kallna. Sila av hacket.
  3. Mixa basilikabladen i en mixer eller matberedare tillsammans med soppan. Vispa i resten av yougurten. Smaka av med salt, peppar och några droppar grön tabasco.
  4. Örtoljan: mixa färska örter; basilika, timjan, dill, persilja med ½-1 dl god olivolja. Spara på flaska.
  5. Tomat-räksalsan: finhacka ihop tomater, räkor och basilika. Smaksätt med lite svartpeppar och flingsalt. Låt salsan rinna av lite i en sil, så den inte blir för vattnig.
  6. Servera den kalla basilikasoppan med en klick räk-tomatsalsa. Droppa i örtolja runtomkring. Servera med parmesanchipsen.
  7. Parmesanchipsen: sätt ugnen på 200°. Riv parmesanen och placera ut på en ugnsplåt, täckt med bakplåtspapper. Det ska blir cirka 8 små högar. Ställ in ganska hög upp i ugnen. Tag ut när parmesanen smält till små kakor och fått lite färg.