Smak av Österlen

Smak av Österlen
Foto: TV4

Smak av Österlen

Av: Carl-Otto Ottergren

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

Rökt laxtartar med färsk sparris. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

  • 400 g rökt lax
  • 200 g vit sparris
  • 75 g marscaponeost
  • citron, pressad
  • salt
  • vitpeppar, färskmalen
  • närodlade tomater (när tomaterna inte är i säsong, hoppa över)
  • kallpressad rapsolja från Österlen
  • 1 förp löjrom (eller laxrom)

Gör så här

  1. Skala och koka sparrisen (utan knopparna). Mixa och passera genom en sil. Blanda med citronsaft och mascarponeost, smaka av med salt och peppar. Koka knopparna i lätt saltat vatten i ca 2 min. Kyl ned.
  2. Skala, kärna ur och skär tomatköttet i 1/1 gånger 1/2 cm. Tag en stansring med ca 8 cm diameter. Tryck i fint hackad rökt lax till ett ca 2-2, 5 cm högt lager. Täck med ett ca 1,5 cm tjockt lager sparris- och ostblandning. Överst lägg löjrom eller alternativt löjrom.
  3. Lägg tartaren på en tallrik. Fördela tomatkött och sparrisknoppar runt. Droppa lite olivolja och dekorera med dill.