Crostata con frutta fresca - Dessertpaj med färska frukter

Crostata con frutta fresca - Dessertpaj med färska frukter
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Crostata con frutta fresca - Dessertpaj med färska frukter

16 ingredienser

God paj som passar födelsedags eller morsdagfikat. Eller egentligen alla fikor.

Ingredienser

portioner

pajdeg

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 125 g smör eller margarin, rumtempererat
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 citron, rivet skal
  • 0,5 krm salt

Citronkräm

  • 0,5 l mjölk
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 äggulor
  • 3,5 msk vetemjöl
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, skal

Dekor, färska mogna frukter, t.ex:

  • 2 nektariner, klyftor (eller aprikoser)
  • 3 kiwis, skivade
  • 5 körsbär, delade urkärnade

Gör så här

  1. Pajdeg: Häll mjölet på en arbetsyta och gör en grop i mitten. Kläck äggen i gropen och häll i socker, smör skuret i bitar, bakpulver, rivet citronskal och en nypa salt. Arbeta snabbt ihop till en deg (kan göras i matberedare). Låt degen vila i 30 minuter i kylskåp.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Citronkräm: Skala den gula delen av citronskalet med en potatisskalare eller med en vass kniv. Blanda mjölk, socker, äggulor, mjöl som tillsätts lite i taget, vanillinsocker och citronskal i en kastrull. Räkna citronskalen, för att hålla reda på att alla skal följer med när de ska plockas ur den färdiga krämen. Ställ kastrullen på låg värme och låt krämen sjuda. Rör oavbrutet tills krämen tjocknat. Ta bort kastrullen från värmen, plocka upp citronskalen och låt krämen kallna. Rör om då och då.
  4. Smörj en form, 24 cm i diameter med löstagbar kant.
  5. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsyta. Kavla ut och täck formens botten och kant med degen. Nagga pajbotten med en gaffel.
  6. Grädda pajen, på nedersta falsen i ugnen i cirka 30 minuter. Låt pajen kallna.
  7. Fyll pajbotten med citronkrämen och garnera med frukterna.