Systrarna Eisenmans maskrosmarmelad

Systrarna Eisenmans maskrosmarmelad
Foto: Ulrika Ekblom
Systrarna Eisenman
Systrarna Eisenman

Systrarna Eisenmans maskrosmarmelad

4 ingredienser

Vi ser inte maskrosor som ogräs utan som små söta blommor som lyser upp gräsmattan. Men också som en härlig ingrediens i saft och marmelad. När du har plockat maskrosorna, se då till att skaka av småkrypen! Receptet kommer från kokboken Sommarens söta.

Receptet ger ca 5 dl marmelad.

Ingredienser

  • 4 dl vatten
  • 5 dl maskrosblomblad (bara de små gula blombladen!)
  • 5 dl syltsocker
  • 1 tsk citron, skalet, rivet

Gör så här

  1. Koka upp vattnet och häll det över de gula blombladen.
  2. Låt dra i ca 20 minuter.
  3. Häll blomblad och vatten i en nätsil, placerad över
  4. en tjockbottnad kastrull. Tryck ut så mycket vätska som
  5. möjligt ur blombladen med baksidan av en sked.
  6. Blanda vätskan med socker och koka upp. Låt sjuda
  7. i ca 2 minuter eller tills sockret har löst sig.
  8. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner citronskal.
  9. Skumma noga.
  10. Häll upp marmeladen på väl rengjorda och varma
  11. glasburkar. Förslut direkt och förvara svalt.