Gnocchi di patate e spinaci con funghi e formaggio

Gnocchi di patate e spinaci con funghi e formaggio
Foto: Jonas Hallqvist
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Gnocchi di patate e spinaci con funghi e formaggio

13 ingredienser

Första gången Staffan åt gnocchi hemma hos mina föräldrar för 23 år sedan upplevde han vad som närmast kan liknas vid ett religiöst uppvaknande, och därefter ville han äta gnocchi varje gång han var på besök hos mamma och pappa. Den här är en variant med ost och svamp som mättar rejält.

Ingredienser

portioner

Gnocchi

  • 500 g potatis, med skal (mjölig sort, ej färskpotatis)
  • 100 g bladspenat (eller 50 g djupfryst, hackad)
  • 2 ägg
  • 3 −4 dl vetemjöl
  • 1 dl parmesanost, färskriven
  • 2 msk olivolja
  • 300 g svamp (t ex skogschampinjoner eller kantareller)
  • 2 msk olivolja
  • 2 tunt skivade vitlöksklyftor
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 200 g taleggio (italiensk kittost)
  • 0,5 −1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Koka potatisarna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet
  2. och låt dem svalna en aning. Skala potatisarna och
  3. pressa dem i en potatispress.
  4. Skölj den färska spenaten väl och skär bort den grövsta
  5. delen på stjälkarna. Förväll i kokande vatten i 1 minut,
  6. och låt rinna av i ett durkslag. Finhacka spenaten. Tinad,
  7. djupfryst spenat ska endast rinna av väl.
  8. Häll den pressade potatisen på en arbetsyta och gör en
  9. grop i mitten. Knäck ner äggen i gropen, tillsätt spenat,
  10. vetemjöl, parmesanost och olivolja.
  11. Arbeta snabbt samman
  12. till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
  13. Låt degen vila i 10 minuter.
  14. Dela degen i bitar och rulla ut till längder med en diameter
  15. på 2 cm. Skär längderna i 1 cm långa bitar.
  16. Tryck lätt och
  17. rulla varje gnocchi mot en gaffel, så att de får ett randigt
  18. mönster på ena sidan och en lätt skålning på den andra.
  19. Strö mjöl över gnocchibitarna så att de inte klibbar ihop.
  20. Borsta eller skölj svampen hastigt i kallt vatten och skär
  21. den i tunna skivor eller små bitar.
  22. Hetta upp lite av olivoljan i en stor stekpanna. Lägg i vitlök
  23. och låt fräsa lätt i någon minut, utan att den tar färg.
  24. Tillsätt svampen och stek tills vätskan kokat in. Häll i
  25. resten av olivoljan, strö över hälften av persiljan och
  26. stek vidare på låg värme i ca 10 minuter. Salta och
  27. peppra. Ställ åt sidan.
  28. Skär osten i små bitar.
  29. Koka gnocchin i lättsaltat vatten. Efter 2−4 minuter flyter
  30. de upp till ytan, och då är de färdiga. Ta upp gnocchin
  31. med en hålslev och låt rinna av.
  32. Värm upp svampen och lägg ner gnocchin i stekpannan.
  33. Tillsätt ostbitarna och rör om så att allt blandas väl.
  34. Låt gnocchin bli riktigt varm och osten smälta lite, strö
  35. över resten av persiljan och servera.