Sernik

Sernik
Foto: Emma Wallte
Dominika Peczynskii
Dominika Peczynskii

Sernik

Av: Dominika Peczynski

Från: Malou efter tio

11 ingredienser

M in mamma gör ofta sernik och om man inte äter tills man spricker blir hon djupt förolämpad eftersom hon anser att hennes variant är den bästa och mest berömda i världen. Med all rätt tycker jag. När hon gör sernik och jag kommer dit på besök räknar jag iskallt med att gå upp två kilo under det besöket. Om du gör din egen kan du nöja dig med att bara ta en bit. Men det kan bli svårt att nöja sig med det.

Ingredienser

portioner

Mördeg:

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 100 g smör
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver

Fyllning:

  • 6 dl kvarg
  • 1 ägg
  • 2 msk vaniljsåspulver
  • 1 msk citron, skalet, rivet
  • 2 dl russin

Gör så här

  1. Blanda ihop mjöl, socker, ägg, rumstempererat smör, vaniljsocker och bakpulver till en slät deg.
  2. Kavla ut degen och klä en hög kakform med den.
  3. Sätt ugnen på 200 grader och grädda i tio minuter.
  4. Blanda ingredienserna till fyllningen.
  5. Ta ut kakformen ur ugnen, häll i fyllningen och sätt in i ugnen igen.
  6. Fortsätt grädda i 25 minuter. Ta ut ur ugnen och låt kakan svalna.
  7. Ställ sedan in den i kylen där den får stå i ett par timmar innan du serverar.