Roys tiramisu i glas

Roys tiramisu i glas
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Roys tiramisu i glas

13 ingredienser

45 min + 1 h

Tiramisu med kaffedränkta kex varvat med len ägg- och mascarponekräm. Otrolig populär dessert.

Sommelier Daniella Lundh Egenäs dryckestips: 

Att matcha drycken med en av ingredienserna på tallriken är ett enkelt sätt att få en bra kombination. I det här fallet innehåller tiramisu marsalavin som är ett starkvin från Italien, tiramisuns hemland. Ett förslag är då såklart att dricka Vecchioflorio Marsala Superiore 2013 till desserten. En annan smakexplosion i munnen ger en söt sherry. Don Px Pedro Ximenez 2012 är ett av de bästa exemplaren jag har stött på som också finns representerat på svenska marknaden. Sherryn är väldigt söt med smaker av torkade fikon, dadlar, honung och russin.

Ingredienser

portioner

Kaffedränkning

  • 170 g strösocker [2 dl]
  • 450 g vatten [4,5 dl]
  • 25 g espressopulver, finmalet [0,5 dl]
  • 50 g marsalavin [0,5 dl]
  • 18 fingerkex (saviardokex)

Tiramisu

  • 500 g mascarpone
  • 50 g grädde [0,5 dl]
  • 250 g grädde, lösvispad [2,5 dl]
  • 60 g äggula [4 st]
  • 50 g vatten [0,5 dl]
  • 85 g strösocker [1 dl]

Dekorera

  • 200 g grädde, vispad [2 dl]
  • kakao

Gör så här

Kaffedränkning

  1. Blanda strösocker, vatten och espressopulver i en kastrull och koka upp. Stäng av värme och ha i marsalvin, låt det svalna.

Tiramisu

  1. Blanda mascarpone och 50 gram grädde i en bunke. Vispa upp 250 gram grädde i en annan bunke, inte för hårt utan lösvispad och krämig.
  2. Separera äggulorna från äggvitorna och lägg äggulorna i en bunke.
  3. I en kastrull blandar du vatten och strösocker. Koka upp vatten och socker 2-3 min och häll det över äggulorna medan du vispar på maxhastighet, vispa tills äggskummet är svalt.
  4. Blanda i lite i taget av skummet i bunken med mascarponen tills du har en slät kräm, vänd sist i grädden och blanda tills du har en slät och fin tiramisukräm.

Montering

  1. Bryt bitar av fingerkexen och lägg i botten av glaset. Häll på rikligt med kaffedränkning och låt kexen suga åt sig.
  2. Lägg på ett lager med tiramisukräm, sen börjar du om igen. Stoppa in i kylen minst 1 timme, ta ut och toppa med vispad grädde och pudra på kakao.