Biscotti di Prato

Biscotti di Prato
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Biscotti di Prato

9 ingredienser

1h 40 min

Dessa knapriga skorpor kan varieras hur mycket som helst. Det går bra att byta ut mandeln mot pistaschnötter, hasselnötter eller valnötter. Man kan även tillsätta olika kryddor som korianderfrö, kanel, mörk choklad och kardemumma.

Ingredienser

  • 100 g hel sötmandel
  • 75 g pinjenötter
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 1 apelsin
  • 0,5 vaniljstång
  • 0,25 tsk bakpulver
  • 0,5 krm salt
  • 2 ägg (ekologiska)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft (om en vanlig ugn används, 200 grader).
  2. koka upp en kastrull med vatten och skålla mandlarna. Skala dem och sprid ut på en plåt.
  3. Rosta mandlarna i ugnen tills de fått lite färg, cirka 5 minuter.
  4. Hacka mandlarna med pinjenöttera mycket grovt. Tvätta apelsinen noga och torka. Riv sedan av skalet försiktigt. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  5. Blanda hackade nötter, mjöl, strösocker, rivet apelsinskal, urskrapad vaniljstång, bakpulver och salt på en ren bänkskiva.
  6. Forma en grop i mitten och häll i äggen.
  7. Knåda ihop till en deg och rulla till två rullar.
  8. Baka dem i 15-20 minuter tills de fått gyllene färg och är genomgräddade. Ta ut längderna.
  9. Sänk ugnen till 120 grader och skiva rullarna lite på snedden, i 1 centimeter tjocka skivor.
  10. Torka skorporna på en plåt i ugnen, i 25-30 minuter tills de är helt torra.