Hummer, nykokt och gratinerad

Hummer, nykokt och gratinerad
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Hummer, nykokt och gratinerad

14 ingredienser

30 m

Gratinerad hummer efter Per Morbergs recept. Ett enkelt och läckert sätt att tillaga hummer.

Sautera betyder steka något i fett på högvärme. Från franskans sauté, som betyder "kasta". ( I restaurangkök brukar man inte ha tid att vända på maten med stekspade, utan istället kastar upp den och vänder den i luften.)

Ingredienser

portioner
  • 2 humrar
  • 2,5 dl vatten, per hummer
  • 0,75 dl salt

Till gratingeringen

  • 2 msk smör
  • 3 schalottenlökar
  • 3 persiljestjälkar
  • 2 msk vetemjöl
  • 6 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin
  • 4 äggulor
  • 1 dl lagrad ost, riven
  • salt
  • peppar
  • 1 dl dill

Gör så här

Koka hummer

  1. Koka upp vattnet med saltet. Lägg ner hummern med huvudet före i häftigt kokande vatten.
  2. Täck över med lock och låt koka ca: 6-7 minuter om de är 300-500 g stora. 500-800 g i 8-15 minuter.
  3. Låt hummern svalna i spadet.

Gratinera hummer

  1. Dela hummern längs med kroppen och ta ur stjärten och dela den i bitar. Krossa klorna så man kommer åt köttet.

Lägg tillbaka stjärtbitarna i hummerskalet eller i såsen (se nedan). Häll över såsen och gratinera hummern på övervärme tills ytan blir gyllengul.

Sås till hummer

  1. Smält smöret i botten på en kastrull och sautera löken och persiljestjälken, pudra ner mjölet och rör om.
  2. Häll i vinet och grädden, låt koka upp under omrörning. Låt sjuda i cirka 10 minuter, ta av såsen från värmen och lägg ner osten och äggulorna.
  3. Smaka av med salt och peppar, lägg i den hackade dillen.