Pocherad sjötunga med champagnesås

koket.se
Pocherad sjötunga med champagnesås
Foto: Charlotte Gawell
Nils mmolinder
Nils mmolinder

Pocherad sjötunga med champagnesås

8 ingredienser

30 m

Förgyll dagen med pocherad sjötunga med champagnesås.

Fisk - recept, vett och värt att veta
Fisk - recept, vett och värt att veta

Fisk - recept, vett och värt att veta

Receptet är hämtat ur Nils Molinders bok

Läs mer

Se Nils Molinder laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 schalottenlökar
  • 4 sjötunga, flådda [á 400-500 g]
  • 4 dl vitt vin
  • 4 dl fiskfond
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl champagne (eller valfritt bubbligt vin)
  • 100 g regnbågsrom
  • ev ris (eller potatis)

Gör så här

  1. Smöra en ugnsplåt (eller eldfast form) och värm ugnen till 170 grader.
  2. Strö ut lite hackad lök i en formen.
  3. Placera fisken ovanpå löken med den tjocka sidan uppåt.
  4. Häll i vin och fond i pannan samt salta.
  5. Baka fisken i ugnen i ca 12-15 minuter, låt sedan vila under folie.
  6. Sila ner fonden i en kastrull och låt koka ner till hälften.
  7. Tillsätt grädde och reducera tills det tjocknar.
  8. Spetsa såsen med champagne.
  9. Bena ur sjötungan och nappera den med mycket sås.
  10. Garnera med regnbågsrom och servera ris eller pressad potatis till.